Trochę o szwajcarskiej kuchni

Szwajcarskie RostiWiele osób może być przerażonych cenami w restauracjach w Szwajcarii, jednakże należy być na to przygotowanym, jeśli chcesz się tutaj wybrać. Jednakże nie o cenach będziemy dzisiaj rozmawiać, ale o tym jak wygląda spożywanie posiłków w Szwajcarii i jak oni sami do tego podchodzą.

Na pierwszy rzut oka można zdecydowanie zauważyć, że Szwajcarzy lubią jeść z jednego naczynia. Polega to na tym, że najbardziej popularne potrawy takie jak: mięso w sosie, czy bulionie oraz chleb z serem. Są to najczęściej spożywane potrawy, szczególnie w okresie świąt. Dzieje się tak dlatego, że takie spotkania przy jednym garnku niosą za sobą wiele zalet. Jedną z nich jest oczywiście dłuższe spożywanie posiłku, ponieważ jego przygotowanie odbywa się już przy stole. Kolejna sprawa, to oczywiście mniej pracy dla samej gospodyni. Nie musi ona bowiem godzinami sterczeć przy kuchence, aby przygotować każdemu z osobna posiłek.

fondueJednym z takich dań, z którymi szczególnie kojarzy się Szwajcaria jest fondue serowe. Niemniej jednak to nie wszystko, gdyż można znaleźć także fondue chińskie, pomidorowe czy czekoladowe. Na razie jednak skupmy się na tym pierwszym, ponieważ jest to taki klasyk. Przygotowuje się je w specjalnym garnku, w którym podgrzewana jest mieszanka różnych serów. Do tego wszystkiego dodaje się nieco Kirschu, zmiażdżony ząbek czosnku, białe wino oraz trochę pieprzu. Jedzenie wygląda w ten sposób, że na długie widelce nadziewane są kawałki bagietki i macza się w przygotowanej masie. Warto zapamiętać, że nie pije się do tego żadnych dodatkowych napoi.

Natomiast fondue chińskie jest kolejną, niezwykle popularną odmianą dania wyżej. Jednak w tym wypadku jest trochę bardziej dietetycznie. Otóż do gotującego się bulionu wkłada się niezbyt duże kawałki ryby, owoców morza, wołowiny, warzywa czy też tofu. Po przygotowaniu można maczać kawałki w wybranym i preferowanym sosie. Tych jest bardzo dużo i każdy z pewnością będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to warto byłoby się bliżej przyjrzeć daniu, którym jest Reclette. Tutaj jednak będziesz Raclettepotrzebował do przyrządzenia nieco większego zestawu narzędzi. Przyda się mały grill z kamienną płytą grzewczą. Przygotowanie polega na ugotowaniu niewielkich ziemniaczków. Kiedy grill się nagrzeje, bierzemy na łopatkę kawałek doprawionego sera i wkładamy do urządzenia. Kiedy ulegnie on rozpuszczeniu to polewamy nim przygotowane na talerzu ziemniaki. To wszystko, danie jest bardzo proste i niezwykle smaczne. Warto wiedzieć, że dzięki takiemu grillowi będziesz mógł również przyrządzać świetne grillowane mięso, ryby, warzywa oraz wiele innych smacznych potraw. Co więcej, będą to dania naprawdę zdrowe, ponieważ dzięki zastosowaniu kamiennej płyty, można je przygotowywać zupełnie bez dodatku tłuszczu.

Jak więc widzisz, niektóre dania nie wymagają specjalnych przygotowań oraz składników, a są przepyszne i można je bardzo łatwo przygotować. Mamy nadzieję, że zechcesz eksperymentować.

Dodaj komentarz